flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду справ у спорах, що виникають із трудових правовідносин, а саме: про виплату заробітної плати за І квартал 2020 року

03 квітня 2020, 10:38

Узагальнення судової практики розгляду справ у спорах, що виникають із трудових правовідносин, а саме: про виплату заробітної плати за І квартал 2020 року

      На виконання заходів, передбачених планом роботи суду, Ренійським районним судом Одеської області, проведено узагальнення судової практики судового розгляду справ у спорах, що виникають із трудових правовідносин, а саме: про виплату заробітної плати, на основі даних статистичної звітності форми 1-Ц «Про розгляд судом першої інстанції  цивільних справ за перший квартал 2020 року».

         Мета узагальнення – дослідження щодо застосування судом чинного законодавства при розгляді судових справ у спорах, що виникають із трудових правовідносин, а саме: про виплату заробітної плати, виявлення при цьому складних питань у судовій практиці та з’ясування можливих шляхів для їх вирішення.

        Згідно із ч. 1 ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

        Частиною 1 ст. 94 КЗпП України визначено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

 

        На підставі ст. 15 ЗУ «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються підприємством після виконання зобов'язань щодо оплати праці, а згідно ст. 24 цього Закону своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

 

        За вимогами ч. 1 ст. 21 Закону України «Про оплату праці», працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

 

        Згідно ч.1 ст.115, ч.2 статті 233 Кодексу Законів про Працю України, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

 

           Слід звернути увагу, що відповідно до п.1 ч.1 ст.5 ЗУ «Про судовий збір», позивач звільнений від сплати судового збору за вимогу про стягнення заробітної плати.

           За період з 01 січня 31 березня 2020 року в провадження Ренійського районного суду Одеської області надійшло 38 справ відповідної категорії.

Впродовж першого кварталу 2020 року розглянуто 34 справи із задоволенням позову. Загальна сума виплат за задоволеними позовами склала 1205940 гривень.

           Аналіз практики розгляду справ свідчить, про те ще, що  Ренійський районний суд Одеської області правильно застосовує законодавство про оплату праці (КЗпП України, ЗУ «Про оплату праці», Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику застування судами законодавства про оплату праці», Порядок обчислення середньої заробітної плати).

Нажаль, не зважаючи на зменшення заборгованості із заробітної плати в цілому по Україні, до суду продовжують надходити справи, що стосуються виплат заробітної плати. Проблеми, пов’язані з невиконанням роботодавцями зобов’язань щодо виплати заробітної плати, залишаються актуальними в межах правового поля України.