flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Невиконання батьківських обов’язків. Адміністративна відповідальність.

16 січня 2020, 11:49

  Виховання дітей – відповідальна справа. Розуміння між батьками, взаємоповага, підтримка, самореалізація, баланс сімейного та особистого життя, змістовне дозвілля, спільна участь у вихованні дітей, рівний розподіл домашньої роботи, як компоненти ідеї гендерної рівності, створюють сімейне середовище, сприятливе для розвитку дитини, дотримання її прав, формування гармонійної особистості.

      Законом України “Про охорону дитинства” визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

      За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності: адміністративної, кримінальної та сімейно–правової.

           Адміністративна відповідальність передбачена статтею 184 кодексу України про адміністративні правопорушення.

Батьки або особи, що їх замінюють ухиляються від виконання обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (ч. 1 ст. 184 КУпАП);

- ті самі дії, вчинені повторно протягом року (ч. 2 ст. 184 КУпАП);

- вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено КУпАП (ч. 3 ст. 184 КУпАП);

- вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України(ч.4 ст.184 КУпАП);

- невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини(ч.5 ст.184 КУпАП);

- ті самі дії, вчинені повторно протягом року (ч.6 ст.184 КУпАП);

- умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України (ч.7 ст.184 КУпАП).

      Вказані правопорушення тягнуть за собою адміністративні стягнення у вигляді попередження (ч.1 ст.184 КУпАП), накладання штрафу у різних розмірах, тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом - до виконання рішення в повному обсязі (ч.6 ст.184 КУпАП).

       За 2019 рік Ренійський районний суд Одеської області  розглянув 106 справ про вчинення адміністративних правопорушень, передбачених статтею 184 КУпАП, з них:

- 3 справи -  були накладені адміністративні стягнення у вигляді попередження;

- 44 справи – накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафу на користь держави на загальну суму 46342 грн.

- 59 справ -  закрито провадження.

      Батьків або осіб, що їх замінюють  було притягнуто до адміністративної відповідальності за різні вчинки їх неповнолітніх дітей, а саме: розпивання алкогольних напоїв, куріння, пропуск уроків без поважних причин, нецензурна лайка, а також залишення батьками своїх дітей без нагляду.