flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Тиждень права»

23 жовтня 2017, 12:43

 

«Тиждень права»

 

       Враховуючи важливе значення правової освіти в подальшій розбудові України як правової держави, вихованні у громадян поваги до закону та прав людини. Права і свободи людини і громадянина є найвищою соціальною цінністю, найважливішим об'єктом конституційно-правового регулювання. Держава наділяє людину правом самостійного захисту своїх прав і свобод. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

        На захист прав людини спрямовано норми різних галузей права. Так, Кримінальний кодекс України передбачає конкретні заходи покарання за злочини, зокрема, за вбивство, тілесні пошкодження, пограбування, хуліганство тощо; Кодекс законів про працю України містить норми про охорону праці і техніку безпеки; Цивільний кодекс регулює питання, пов’язані з відшкодуванням збитків, заподіяних особі.

       Серед досить численних громадянських прав і свобод умовно можна виділити дві основні групи: права і свободи, які захищають людину від свавілля з боку інших осіб, та права і свободи, які захищають людину від свавілля з боку держави. Крім органів, що належать до структур загальної компетенції і мають серед своїх обов’язків забезпечення прав людини, існують органи спеціальної компетенції. До них належать судові та правоохоронні органи.

       До Ренійського районного суду Одеської області  надходять звернення громадян щодо захисту прав людини, такі як про захист честі, гідності та ділової репутації; про охорону праці; про відшкодування збитків, тощо. Від правоохоронних органів надходять кримінальні справи про скоєння злочинів проти життя та здоров*я особи; проти власності та ін.

       Кожна особа може звернутися до суду за захистом своїх прав та законних інтересів, а суд в свою чергу гарантує всебічний та об’єктивний розгляд відповідної справи  в межах встановленого законом строку.

      Враховуючи вищевикладене, Ренійським районним судом Одеської області з 23 по 27 жовтня 2017 року заплановано проведення «Круглого столу» з  учнями старших класів загальноосвітніх шкіл, з залученням адвокатів  Ренійського району.

 

 

 

 

 

    Керівник апарату

    Ренійського районного суду                                                          М.М. Єрємєєва