flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: Належне фінансування державою судової влади – це питання її незалежності

26 березня 2021, 12:35

Під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, обговорили подальші кроки перерозподілу кошторисних призначень щодо оплати праці працівників апаратів судів, можливість перерозподілу коштів між органами та установами системи правосуддя, компенсації виплат суддівської винагороди на виконання Рішення Конституційного Суду України, питання фінансування Верховного Суду України.

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус наголосив, що позиція ВРП залишається незмінною – встановити розмір надбавки та інших стимулюючих виплат працівникам апаратів судів на рівні не менш ніж 50 % посадового окладу, а середню заробітну платню працівникам апаратів судів на рівні не нижчому, ніж минулого року. Це необхідно враховувати, вирішуючи питання перерозподілу коштів.

Як повідомила ДСА України, у разі встановлення надбавки у розмірі 50 % стимулюючих виплат необхідно перерозподілити 141 млн гривень.

Олег Прудивус зауважив: «Ситуація з відтоком кадрів працівників апаратів судів наразі катастрофічна. Судова влада – це не просто окрема гілка влади, а незалежна гілка влади. Підвищувати її авторитет необхідно не тільки за допомогою кадрового наповнення, а й – через належне фінансування. Це не наші забаганки, а обов’язок держави. Наразі виплати, встановлені Кабінетом Міністрів України, не зможуть забезпечити гідний рівень працівників апаратів судів. І нам необхідно усвідомлювати, що без працівників апаратів судів судді не зможуть здійснювати правосуддя», – наголосив Олег Прудивус.

Учасники засідання вирішили, що доцільно здійснити перерозподіл бюджетних асигнувань між органами і установами системи правосуддя. Зокрема, з коштів, передбачених на забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України виділити 68,5 млн гривень судам, у яких найменше коштів для виплат працівникам апаратів судів. Як повідомила ДСА України, найбільш критична ситуація з виплатами працівникам апаратів у судах Вінницької, Одеської, Рівненської областей.

До Вищої ради правосуддя надійшли листи ДСА України із пропозиціями щодо перерозподілу бюджетних асигнувань між вказаними установами. Відповідно до статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада погоджує в установленому порядку перерозподіл бюджетних видатків.

ВРП невідкладно розглянула вказане питання та 25 березня 2021 року вирішила погодити перерозподіл бюджетних видатків державного бюджету між територіальними управліннями Державної судової адміністрації України щодо місцевих загальних судів та судами за рахунок бюджетних асигнувань ВККСУ, Національної школи суддів України та територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.

Крім того, голова робочої групи, народний депутат Сергій Демченко повідомив, що найближчим часом у ВРУ буде зареєстровано законопроєкт щодо виділення додаткових коштів у розмірі 600 млн гривень на фінансування судів першої та апеляційної інстанцій за рахунок коштів, які з’являться у бюджеті. 

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна зазначила, що поява різниці фонду заробітної плати пов’язана передусім із кадровими змінами в судах, починаючи із серпня 2020 року.

Голова робочої групи Сергій Демченко закликав усіх її учасників до наступного засідання надіслати свої пропозиції для того, щоб розпочати роботу щодо формування бюджетного запиту судової влади вже на 2022 рік.

Крім того, Сергій Демченко ініціював перевірку щодо нарахувань та використання коштів на оплату праці працівникам апарату Верховного Суду України за участю Міністерства фінансів України.  

У засіданні робочої групи узяли участь Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, народні депутати України Сергій Демченко, Тарас Тарасенко, Роман Бабій, Голова Служби судової охорони Валерій Бондар, судді та інші запрошені до участі особи.

Вища рада правосуддя