flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Народні депутати занепокоєні забезпеченням належного фінансування судової влади України

18 березня 2021, 14:45

12 березня 2021 року відбулося чергове засідання робочої групи з питання забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, яка утворена при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики (03 лютого 2021 року, протокол № 46).  Захід проводився в онлайн режимі.

Керівником Робочої групи призначено народного депутата України ДЕМЧЕНКА Сергія Олексійовича.

Окрім народних депутатів України до складу робочої групи залучено представників Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Міністерства фінансів України, Національного агентства України з питань державної служби,  Асоціації розвитку суддівського самоврядування України та міжнародних експертів.

Головне питання, яке було винесено на обговорення, – подолання кризи недофінансування судової гілки влади. Для цього учасники засідання вносили свої пропозиції.

Т. в. о. Голови ДСА України Людмила Гізатуліна поінформувала, що ДСА України надано попередні розрахунки до Міністерства фінансів України, комітетів Верховної Ради України з питань бюджету та питань правової політики з пропозиціями щодо необхідності додаткових фінансових ресурсів, які дозволять забезпечити виплату заробітної прати працівникам апаратів судів з урахуванням стимулюючих виплат у розмірі 20 % від посадового окладу, оплатити комунальні послуги судів та частково забезпечити суди поточними видатками на забезпечення здійснення судочинства.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, зазначив, що не доцільно рухатися шляхом відбирання коштів у тих, в кого вони є, необхідно виділити їх з Державного бюджету, як це встановлено чинним законодавством.

Крім того, Богдан Моніч повідомив, що на XVIII з’їзді суддів України було запропоновано внести зміни до Закону України "Про судоустрій та статус суддів", в якому встановити посадовий оклад працівника апарату суду у відсотковому розмірі від суддівської винагороди судді відповідного суду.   

Народний депутат України Сергій Демченко, який модерував на засіданні робочої групи, звернув увагу учасників робочої групи, що все розпочалося  ще у 2019 році, коли Міністерство фінансів України, отримавши бюджетний запит від ДСА України на 2020 рік, погодило фінансування із дефіцитом видатків споживання на забезпечення здійснення судочинства, пообіцявши виділити їх протягом року. Але цього не сталося і ця бюджетна діра тільки збільшилася у 2021 році.

Учасники робочої групи вирішили продовжити консультації із пошуку додаткових джерел фінансових ресурсів для судової влади та на наступному засіданні представити свої пропозиції.

Пресслужба ДСА України